آفت شب پره تهدیدی بسیار خطرناک برای شمشادهای شمال کشور

۲۰ خرداد ۱۳۹۷ | ۱۰:۴۷ کد : ۲۵۷۸۷ اخبار قدیمی
تعداد بازدید:۲
    آفت شب پره تهدیدی بسیار خطرناک برای شمشادهای شمال کشور
                                                                                           بسمه تعالی

                                          آفت شب پره تهدیدی بسیار خطرناک برای شمشادهای شمال کشور 

به گزارش روابط عمومی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران- ساری، مهندس امین وطن دوست کارشناس گیاه پزشکی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران- ساری، آفت شب پره را تهدیدی بسیار خطرناک برای شمشادهای شمال کشور بیان کرد. وی افزود: شمشاد یکی از گونه های نادر و هميشه سبز جنگل های شمال ایران است که  از دیرزیستی برخوردار است که در سال های اخیر توسط عوامل متعددی از جمله تغییرات اقلیمی و تغییرات اکوسیتم حنگل ها، شیوع و طغیان آفات و بیماری های گیاهی در معرض تهدید قرار گرفته است. یکی از عواملی که باعث خسارت شدید شمشادهای جنگلی شده آفت شب‌ پره می باشد که از خرداد ماه سال95 وارد استان شده ودر این مدت (حدود دو سال)خسارات شدیدی به رویشگاه های شمشاد استان وارد نموده است. و هم زمانی آن با وقوع دو پدیده بیماری بلایت شمشاد و خشکسالی این گونه را در معرض انقراض قرار داده است.

وطن دوست عنوان کرد: شب پره شمشاد به دلایل زیر حائز اهمیت ویژه بوده و باید حداکثر تلاش در جهت کنترل و کاهش تراکم جمعیت آن به عمل آید:

غیر بومی بودن، قرنطینه ای بودن- سرعت انتشار و گسترش (از طریق انسان، خودروها، ادوات و تجهیزات، انتقال نهال و درخت، پرواز پروانه و ....)- کوتاه بودن دوره زندگی آفت، تکثیر سریع آن (تولید تعدادزیاد تخم توسط هر حشره ماده در هر نسل) چند نسلی بودن (حدود 4نسل در سال)، شرایط آب و هوایی مناسب برای زیست- منوفاژ بودن و وسعت رویشگاه های شمشاد در شمال کشور ، نبودن دشمنان طبیعی موثر بر علیه آفت

ایشان علائم خسارت این آفات را اینگونه بیان نمود:

تنیدن تارهای فراوان و چسباندن برگ ها و سرشاخه ها، وجود لاروهای در حال تغذیه، وجود فضولات لاروی فراوان روی زمین و لابلای سرشاخه ها، بی برگی درختان به صورت توده ای، خشکیدگی و سوختگی ظاهر درختان، تراکم شب پره در منطقه بویژه هنگام شب، وجود بقایای ناشی از پوست اندازی در بین سرشاخه ها و برگ های چسبیده به هم.

کارشناس گیاه پزشکی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران- ساری  اشاره کرد:

بیوتروریسم، کانتینرهای حامل محمولات بین کشوری، انتقال نهالهای آلوده به تخم و لاروهای جوان از کشورهای خارجی،انتقال توسط سایر نهالهای زینتی، گردشگران خارجی، پرواز شب پره، تنیدن تار و انتقال توسط جریان باد،انتقال نهالهای آلوده به تخم و لاروهای جوان در داخل کشور،گردشگران داخلی، تردد افراد،  خودروها و تجهیزات و ادوات سفر از روش‌های انتشار یا انتقال این آفت محسوب می شوند.   

 مهندس وطن دوست در پایان به بیان اهمیت و ضرورت کنترل آفت پرداخت و کنترل این آفات را با روش های ذیل امکان پذیر دانست:

کانون کوبی با تلفیق هم زمان روش های:

کنترل مکانیکی:(استفاده از تله های نوری جهت جلب و انهدام افراد بالغ قبل از تخمریزی،

استفاده از تله های فرومونی جهت جلب و انهدام افراد  نر قبل از جفتگیری و تخمریزی

جمع آوری و انهدام برگ ها و سرشاخه های حاوی لارو و شفیره،

کنترل میکروبیولوژیکی:  (استفاده از فرآورده های B.t ،چریش و بینو وان و بوواریا به صورت محلولپاشی با  دستگاههای سمپاش   پشتی - موتوری و زنبه ای یا فرغونی و حتی اونیماک در سنین اولیه ی لاروی)

کنترل هورمونی: (استفاده از دیمیلین در سنین اولیه ی لاروی)

کنترل شیمیایی در عرصه های خارج از جنگل: (استفاده از سموم سیستمیک، تماسی و گوارشی سریع التاثیر)

روابط عمومی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران- ساری


نظر شما :