اولین جلسه هم اندیشی کارگروه مدیریت چرا و ساماندهی کوچ استان

تاریخ انتشار : سه شنبه ١٩ ارديبهشت ١٤٠٢ - ساعت انتشار: ١٨:٥٦ - گروه خبری : اخبار استان

نشست و هم اندیشی کارگروه استانی مدیریت چرا و ساماندهی کوچ در اداره کل منابع طبیعی مازندران منطقه ساری

ظهر امروز نشست و هم اندیشی کارگروه استانی مدیریت چرا و ساماندهی کوچ در اداره کل منابع طبیعی مازندران منطقه ساری برگزار شد.

مختارپور معاون فنی و آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی مازندران منطقه ساری در این جلسه تاکید کرد: باید از حضور دام مازاد در مراتع به شدت جلوگیری بیاید تا نگذاریم مراتع ما به سمت شرایط نامطلوب پیش رود.

وی افزود: لذا امیدواریم با همکاری دامداران گام بلندی برای حفظ مراتع مازندران برداریم.

معاون فنی و آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی مازندران گفت: یک عرصه‌ای به طور تقریبا مجانی در اختیار عده‌ای خاص قرار می‌گیرد و نباید هزینه محافظت از آن را مابقی مردم و دولت بپردازند و لذا باید حفاظت از آن نیز توسط خود مردم صورت گیرد.

این مسئول ادامه داد: من دامدار که از این عرصه به طور رایگان استفاده می‌کنم باید از این ظرفیت خدادادی محافظت کنند و می‌توانند کمک کار خوبی برای ما باشند.

کوهستانی رئیس اداره مرتع اداره کل منابع طبیعی مازندران منطقه ساری با انتقاد از عدم حضور برخی از نمایندگان دستگاه‌های دعوت شده در این جلسه مهم، گفت: نامه‌های متعددی در سطح ملی و استانی در خصوص تاکید بر تشکیل کارگروه استانی مدیریت چرا ابلاغ شده است.

وی افزود: متاسفانه مراتع مازندران به نسبت جنگل، چندان مورد توجه قرار نگرفته است.

خاطرنشان کرد: ۵۸۵ هزار هکتار مرتع در استان داریم که همین میزان کم به نسبت کشور اما دارای اهمیت بسیار مهمی است.

ادامه داد: پتانسیل و قابلیت های زیادی مراتع مازندران دارد، دارای شرایط اقلیمی منحصر بفردی هستند و امکان استفاده از سایر پتانسیل‌های مراتع نظیر پرورش گیاهان دارویی وجود دارد.

تاکید کرد: کمبود نیروی متخصص در حوزه مراتع، خرده مالکی بودن مراتع مازندران، استفاده از مراتع جهت خوش نشینی و وجود دام‌های سرگردان و مازاد از جمله مهم‌ترین چالش‌های مراتع مازندران است.

افزود: هنوز ارزش‌های اقتصادی مراتع استان، درک و لمس نشده است و هماهنگی مطلوب میان دستگاه‌های مرتبط استان وجود ندارد.

تصریح کرد: مدیریت چرا و کوچ و ساماندهی چرای دام و کنترل پروانه چرا یکی از راهکارهای بسیار مهم در کنترل مراتع است.

رجبی نوشهر نیز با انتقاد از عدم حضور برخی از نمایندگان دستگاه‌های مرتبط،اعلام کرد: در استان مازندران مراتع ما عمدتا در غرب استان ییلاقی است.

وی افزود: بر این اساس در این محدوده ارتفاعی، بارش برف صورت می‌گیرد و چشمه‌های ما نیز در این محدوده قرار دارند و در تابستان نیز بارش‌های رگباری را داریم که کار را برای ما سخت می‌کند.

خاطرنشان کرد: ورود و حضور دام در قبل و بعد فصل چرا بسیار آسیب‌زا خواهد بود و لذا مدیریت چرا بسیار مهم است.

ادامه داد: دامداران در تلاش هستند تا در فصل تابستان حداکثر استفاده را از علوفه رایگان مراتع بهره ببرند.

رجبی اعلام کرد: متاسفانه دامداران در این ایام مراتع استان را جولانگاه دامداران خود می‌کنند و لذا خسارت‌های فرا‌وانی را به مراتع ما وارد می‌کند و امکان برگشت آن بسیار سخت خواهد بود.

وی ادامه داد: متاسفانه در این شرایط، منافع را یک عده خاص می‌برند و عواقب آن متوجه گروه کثیری خواهد شد که متاسفانه جبران ناپذیر نیز خواهد بود.

اعلام کرد: عمده این دامداران دارای معیشت اقتصادی ضعیفی هستند که عمدتا مورد ترحم قرار می‌گیرند و این در حالی است که مراتع را به شدت تخریب می‌کنند.

رجبی گفت: با توجه به اینکه مراتع استان محل خدمات بسیاری در اکولوژیک است لذا نباید بسادگی از آن بگذریم و باید قاطعانه برای حفظ و نگهداری آن اقدام کنیم.

افزود: فقر پوشش گیاهی مراتع ما موجب تشدید تخریب و آسیب در زمان بروز سیل خواهد شد و لذا باید با مدیریت صحیح حفظ مراتع با جدیت دنبال شود.

شعبانی مدیرکل امور عشایری جهاد کشاورزی مازندران نیز در این جلسه گفت: جای مدیران برخی از دستگاه‌ها در این جلسه خالی است.


وی افزود: عشایر ما نقش بسزایی در تولید دارند و بایستی دستگاه‌های مختلف پای کار بیایند و از آن‌ها حمایت شود.

مسئول امور عشایری جهاد کشاورزی مازندران خاطرنشان کرد: ما ۳۰ درصد کاهش نزولات داشتیم و ۳۰ درصد مراتع ما با تنش آبی شدیدی مواجه هستند و باید مدیریت منابع آبی در این مناطق صورت گیرد.

شعبانی گفت: در گذشته خود عشایر، قرق‌بان داشتند و از ورود دام‌های سرگردان به مراتع جلوگیری می‌کردند و امروز باید مردم را به میدان بیاوریم و این فرهنگ را احیا کنیم.

وی گفت: باید از کوچ زودهنگام جلوگیری شود و این نیازمند هماهنگی با سایر استان‌های همجوار است تا به یک هم افزایی مطلوب دست یابیم.

مسئول امور عشایری جهادکشاورزی مازندران گفت: تشکیل گشت‌های سیار هلال احمر در محدوده کوچ عشایر جهت انتقال در زمان بروز حوادث بسیار ضروری است.

نسخه چاپی

ارسال به دوست

 


خروج